Ik heb of krijg een 24-uurs Bloeddrukmeting aan Huis

24-uurs Bloeddrukmeting aan huis

Ontvangt u binnenkort of heeft u of iemand die u kent een 24-uurs Bloeddrukmeting aan huis?

Dit kunt u allemaal verwachten in het pakket. Mist er iets? Neem dan contact op via onze helpdesk op 088 - 202 46 46

  • 1
    De bloeddrukmeter
  • 2
    Activiteiten dagboek
  • 3
    Bloeddrukmeting aan huis informatiefolder
  • 4
    Retourenveloppe

Hoe breng ik de de bloeddrukmeter aan?

Stap 1: Correcte arm selecteren

Voordat u de 24-uurs bloeddrukmeter gaat gebruiken, is het belangrijk dat u deze aan de juiste arm bevestigt. Uw huisarts heeft aangegeven aan welke arm u de bloeddrukmeter moet dragen. Deze instructie staat vermeld op uw dagboek. Meestal betreft dit uw niet-dominante arm, oftewel de arm die u het minst gebruikt.

Stap 2: Plaatsen van de bloeddrukmeter

Direct nadat u de recorder gestart heeft, plaatst u de recorder met de connector ingang naar beneden gericht in het blauwe disposable tasje.

Plaats de bloeddrukmeter om uw bovenarm. Aan de binnenkant van de bloeddrukmeter is met klittenband een blauwe stoffen wasbare band bevestigd (voor hygiëne doeleinden). Steek uw arm door de stoffen wasbare blauwe band. U dient de bloeddrukmeter 2 tot 3 cm boven uw elleboog te plaatsen.

  1. Wanneer u de bloeddrukmeter aan de linkerarm draagt plaatst u de bloeddrukmeter met de “witte rangestrook op de band” aan de onderkant (richting de elleboog).
  2. Wanneer u de bloeddrukmeter aan de rechterarm draagt plaatst u de bloeddrukmeter met de “witte rangestrook op de band” aan de bovenkant (richting de schouder).

Let op

Voor zowel de linkerarm, als de rechterarm, is het belangrijk dat het teken op de blauwe band, aan de binnenkant van uw arm geplaatst is. Het apparaat zit dan aan de bovenkant van uw arm.

Stap 3: Het aanzetten van de 24-uurs bloeddrukmeter

Nadat u de bloeddrukmeter geplaatst heeft op uw bovenarm, dient u zelf de bloeddrukmeter aan te zetten. Daarvoor houdt u de middelste groen gemarkeerde knop ingedrukt totdat u een piep hoort en de volgende melding in het scherm verschijnt: V2.0. Vervolgens krijgt u in het scherm de tijd en het batterij volume voor een paar seconden te zien.

Aanzetten periodieke opnames:

Wanneer de batterij en de tijd niet meer zichtbaar zijn in het scherm en u ziet een * verschijnen, drukt u dan twee keer op de middelste groen gemarkeerde knop.

De bloeddrukmeter is nu aangezet. Om de automatische periodieke opnames te laten starten dient u eerst een opname te maken om te checken of u de bloeddrukmeter goed geplaatst heeft en om te ervaren hoe het voelt wanneer de band zichzelf oppompt.

De band van de bloeddrukmeter wordt automatisch opgepompt. Tijdens het oppompen van de band is het belangrijk dat u uw arm goed ontspant en stilhoudt. Na het oppompen loopt de band langzaam weer leeg. Daarna verschijnt het * in het scherm. Hierna zullen de periodieke metingen automatisch starten.

Belangrijke informatie

U mag, nadat u de bloeddrukmeter heeft aangezet, deze NIET af doen. Daarnaast is het absoluut niet de bedoeling om met de bloeddrukmeter te douchen.

Het verloop van het onderzoek

Stap 4: Het invullen van het dagboek

Om een goed beeld te krijgen van de gegevens die de bloeddrukmeter registreert en opslaat, is het belangrijk om uw dagelijkse bezigheden te kennen. U kunt daarbij helpen door uw dagboek bij te houden. Het dagboek is een los A4 vel wat in de doos zit.

  • Noteer alleen de activiteiten waarbij u zich moet inspannen, zoals fietsen, traplopen, boodschappen doen en huishoudelijke activiteiten zoals stofzuigen.
  • Noteer het innemen van medicijnen.
  • Noteer de tijd wanneer u gaat slapen en wanneer u weer opstaat.
  • Noteer wanneer u boos, verdrietig of pijn hebt.

Stap 5: Het uitzetten van de bloeddrukmeter

Nadat de opname duur van 24 uur is afgelopen mag u de bloeddrukmeter afkoppelen.

LET OP: voordat u de bloeddrukmeter afdoet dient u eerst de bloeddrukmeter UIT te zetten.

Volg onderstaande stappen:

Houdt de middelste groen gemarkeerde knop voor een aantal seconden ingedrukt, totdat in het scherm ON (knipperend) en OFF verschijnt.

Druk eenmaal op de rood gemarkeerde knop, waarna OFF gaat knipperen.

Druk tot slot eenmaal op de middelste groen gemarkeerde knop. U hoort dan drie piepjes en het scherm wordt volledig zwart. De bloeddrukmeter is nu correct uitgeschakeld.

Stap 6: Retourneren van de bloeddrukmeter

Voor het retourneren van de bloeddrukmeter plaatst u de bloeddrukmeter en het ingevulde dagboek in de zwarte beschermhoes. In het pakket zit een retourenveloppe, waarin u na gebruik de bloeddrukmeter naar ons kan terugsturen. De portokosten hiervoor zijn al betaald.

Belangrijk: De bloeddrukmeter is een kostbaar medisch apparaat. Om te voorkomen dat de bloeddrukmeter zoek raakt tijdens het retourneren, verzoeken wij u de retourenveloppe met een Track & Trace code te versturen. Het enige wat u hoeft te doen is de retourenveloppe in te leveren bij een PostNL punt.

U ontvangt dan een Track & Trace code en u dient deze goed te bewaren.

Bewaar deze Track & Trace code goed. Dit is voor u een bewijs dat u de bloeddrukmeter op de juiste wijze verstuurd heeft. Indien u er toch voor kiest de bloeddrukmeter zonder Track & Trace naar ons terug te sturen EN de bloeddrukmeter raakt kwijt, dan zijn wij helaas genoodzaakt u de kosten van de bloeddrukmeter van €795,- in rekening te brengen.

FAQ

Wanneer u tussen de metingen door tintelingen in uw arm en/of vingers ervaart kan dit betekenen dat u de band van de bloeddrukmeter te strak om uw arm heeft geplaatst. U kunt tussen de metingen door de band loshalen en deze iets minder strak om u arm plaatsen.

Wanneer u tijdens de metingen ervaart dat de band naar beneden zakt kunt u de band tussen de metingen door los halen en iets strakker op de juiste plek (ongeveer 2 cm tot 3 cm boven uw elleboog) van uw bovenarm opnieuw plaatsen.

Nee, het is erg belangrijk dat de bloeddrukmeter droog blijft. De bloeddrukmeter kan niet tegen water en zal stuk gaan. Douchen met de bloeddrukmeter om uw bovenarm is dus niet mogelijk.

De 24-uurs bloeddrukmeting wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Wel wordt dit zoals gebruikelijk ten laste gebracht van het wettelijk eigen risico. Hartis heeft voor deze vorm van diagnostiek, contracten afgesloten met enkele zorgverzekeraars, maar niet met allemaal. Wanneer u verzekerd bent bij een zorgverzekeraar waarmee Hartis een overeenkomst heeft, hoeft u niets te doen. De betaling wordt automatisch afgehandeld. Indien wij geen overeenkomst hebben met uw zorgverzekeraar ontvangt u van ons een factuur voor de 24-uurs bloeddrukmeting. Dit bedrag dient u zelf naar ons over te maken en vervolgens declareert u zelf de factuur bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw polis krijgt u dit geheel of gedeeltelijk vergoed. Deze verrichting komt ten laste van het wettelijk eigen risico.